تکثیر سانسوریا

تکثیر سانسوریا :

تکثیر سانسوریا :

سانسوریا یکی از گیاهانی هست که به چند روش می شه اون ها رو تکثیر کرد و هر روش گلدان های زیبا و شلوغی رو برای شما به همراه داره . برای تکثیر سانسوریا به چند وسیله احتیاج دارید :
ظرف
یک عدد چاقوی بسیار تیز و تمیز
گلدان
خاک ( یکی از بهترین خاک ها برای انجام قلمه گیری ، خاک کاکتوس هست که زهکشی مناسبی داره و خاکی غنی به حساب میاد )

یکی از روش های تکثیر ، تکثیر به کمک پاجوش ها هست . زمان مناسب برای جدا سازی پاجوش های سانسوریا از یک گیاه تا گیاه دیگه متفاوت هست . در حالت استاندارد و مناسب ، باید صبر کنید تا اندازه ی پاجوش ها به حدود 4 الی 6 اینچ برسه . وقتی پاجوش های 4 / 6 سانت رو جدا کنید معمولا احتمال اینکه گیاه ضعیف بشه بسیار کم تر هست . بسیاری از اوقات ، پا جوش هایی که هنوز به اندازه ی کافی بالغ نشده باشن ، با جدا شدن از غلاف گیاه مادر ، نمی تونن رشد مناسبی از خودشون نشون بدن و ممکنه با توقف رشد و یا خراب شدن اون ها مواجه بشید .

تکثیر سانسوریا
تکثیر سانسوریا

 

برای جدا کردن پاجوش از گیاه اصلی ، اول تمام غلاف رو از خاک خارج کنید و اون رو روی یک سطح بذارید . سعی کنید تمام خاکی که روی ریشه ها نشسته رو کاملا پاک کنید . با کمک یک چاقو یا تیغ تمیز ، فضایی بین ریزوم رو برش بدید . بهتره که حداقل 3 / 4 ریشه ی قوی روی پاجوش باشه تا بعدا بتونه رشد گیاه رو تامین کنه . اگر با این صحنه مواجه شدید که پاجوش هیچ ریشه ای نداره ، مجددا گیاه رو به خاک برگردونید ؛ چرا که هنوز زمان خوبی برای جدا سازی از گیاه اصلی نیست .
بعد از جدا کردن پاجوش از گیاه ، اون رو توی گلدان جدید با خاکی تازه و غنی قرار بدید و مقدار کمی آب به اون بدید ؛ تا بتونه خودش رو محکم نگه داره . دقت کنید که آبیاری به نحوی انجام بگیره که آب در مرکز گیاه تجمع پیدا نکنه . این کار پوسیدگی رو به همراه میاره .
گلدان جدید رو در محلی با نور متوسط قرار بدید . تا زمان خشک شدن خاک ، نیازی به آبیاری مجدد وجود نداره .

 

بعضی افراد عقیده دارن که بعد از جدا کردن پاجوش ها از گیاه اصلی ، چند روز اون ها رو خارج از خاک قرار بدید تا بتونه استراحت کنه . ولی در اکثر تجربیات ثابت شد که انتقال فوری ( ظرف چند ساعت ) گیاه کوچک از گیاه مادر به خاک غنی ، گیاهانی به مراتب قوی تر و با قوام تر ایجاد خواهد کرد .
علاوه بر روش تکثیر در خاک ، تکثیر در آب یکی دیگه از روش های مناسب برای قلمه گیری از سانسوریا هست .

البته روش تکثیر در آب به نسب روش خاکی به زمان بیشتری برای ریشه زایی احتیاج داره . چرا که آب ، به اندازه ی خاک غنی نیست و نمی تونه به سرعت احتیاجات گیاه رو بر طرف کنه .
برای انجام این روش آسان ، به لوازم زیر احتیاج دارید :
برگ سالم
قیچی یا تیغ تیز و تمیز
ظرف شیشه ای حاوی آب تمیز
یک برگ سالم و جوان رو برای این کار انتخاب کنید . برگ های قدیمی تر ، اثر گذاری و قدرت یک برگ جوان تر رو ندارن و نمی تونن عملکرد مثبت و خوبی از خودشون نشون بدن . به همین دلیل ممکنه حتی بعد از گذشت زمان زیاد ، باز هم هیچ ریشه ای تولید نکنن . دقت کنید که برگ های میانی غلاف و برگ هایی که رنگ روشن تر دارن ، سن کمتری دارن و برای تکثیر گزینه ی بهتری هستن .

تکثیر سانسوریا
تکثیر سانسوریا

یک برگ جوان تر رو از گیاه اصلی جدا کرده و با کمک یک چاقو ، کارد یا تیغ تمیز ، به چند قسمت تقسیم کنید . ابعاد هر بخش می تونه بین 5 الی 7 سانتی متر باشه . این روش کمک می کنه تا از یک برگ ، چندین قلمه داشته باشید . برش میتونه به صورت یک برش افقی ساده و یا برشی به شکل عدد 8 باشه .

بعد از تقسیم کردن برگ ، می تونید چند ساعت صبر کنید تا محل جدا سازی خشک بشه . این بازه ی زمانی کمک می کنه تا امکان پوسیدگی گیاه به حداقل برسه . بعد از خشک شدن محل برش ، گیاه رو در جهت مناسب ، در آب قرار بدید . جهت مناسب به این مفهوم هست که تمامی قلمه ها از سمت برش خورده و جهتی که ریشه ی ابتدایی توی خاک قرار داشته ، توی آب هم قرار بگیره . در غیر این صورت قلمه پوسیده میشه و هیچ ریشه ای رو مشاهده نمی کنید .
ظرف مناسب برای قلمه گیری ، یک لیوان شیشه ای هست که نصف اون با آب بدون کلر پر شده باشه . هرچقدر که دهانه ی لیوان باریک تر باشه ، می تونه اثر بهتری داشته باشه . چرا که قوام گیاه حفظ میشه . همچنین بهتره که انتهای قلمه ها مستقیما به ته ظرف برخورد نداشته باشه . برای ایجاد این شرایط ، ظرف هایی با دهانه ی باریک یا استفاده از تجهیزاتی مثل گیره های نرم ، می تونه حد فاصله بین قلمه و ظرف رو حفظ کنه .

 

همینطور که در روش تکثیر از طریق پاجوش ، کیفیت خاک روی رشد گیاه تاثیر داره ، در روش آبی نیز کیفیت آب نقش مهمی داره . سعی کنید هر هفته دو بار آب لیوان رو با اب تازه و بدون کلر تعویض کنید . ظرف و آب نباید لجن بسته و سبز رنگ باشن . در صورت مشاهده ی لجن بستن روی ظرف ، سریعا گیاه رو خارج کرده ، با آب تمیز بخش هایی از گیاه رو که در آب قرار گرفته بشویید و لیوان هم سریعا شسته بشه .
زمان مشاهده ی ریشه ها به طور متوسط 1 ماه هست که در صورت استفاده ی اصولی از هورمون های ریشه هایی ( به افراد مبتدی توصیه نمیشه از هورمون ها استفاده کنن ) ممکنه این زمان کمتر هم بشه . بعد از مشاهده ی ریشه ها ، پاجوش ها رشد می کنن . با رسیدن به این مرحله ، شما حالا می تونید گیاه رو به خاک انتقال بدید .

تکثیر سانسوریا
تکثیر سانسوریا

به طور کلی تکثیر سانسوریا کار نسبتا ساده ای هست و همین موضوع باعث شده تا ، افراد زیادی به این کار رو بیارن . چند تا نکته کلی در رابطه با پرورش سانسوریا وجود داره که بهشون اشاره شده :
_ بهتره گلدون این گیاه سایز متناسبی ، نسبت به اندازه سانسوریا داشته باشه ( نه خیلی بزرگ ، نه خیلی کوچیک ) . البته اگر می خواید پا جوش ها رو بهتر ببینید ، می تونید گلدون رو یک سایز کوچیک تر از سایر استاندارد ، تهیه کنید . این کار حتی باعث میشه تا پا جوش ها بهتر رشد کنن و تعدادشون هم بیشتر بشه .
_ اگر سایز گلدون بزرگ تر از سایز استاندارد باشه ، کل انرژی سانسوریا صرف پخش کردن و رشد ریشه ، تو گلدون میشه و رشد خود گیاه ، با مشکل و کندی مواجه میشه . حتی ممکنه در آخر کار هیچ پا جوشی به وجود نیاد .
_ سانسوریا یکی از گیاه های آپارتمانی مقاوم محسوب میشه ؛ اما به این معنی نیست که مراقبت های خاصی نداره . اگه بهش رسیدگی نشه ، ممکنه به خوبی رشد نکنه یا دچار بیماری های مختلفی بشه . یه مقدار لکه روی برگ ها طبیعیه ؛ اما اگه نشونه های دیگه ای دیدید ، بهتره بیشتر مراقب گیاهتون باشید .

 

منبع :

cleverbloom

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *