پرورش زالو

پرورش زالو

پرورش زالو : این ویدیو را حتما مشاهده کنید

 

مشخصات ظاهری و عمومی زالو ها

  • زالو ها به شکل های متفاوتی دیده میشوند ولی عمدتا در حال بی حرکتی دراز یا تخم مرغی شکل
    و معمولا به صورت پشتی – شکمی پهن میشوند
  • بدن زالو به شکل تیوپ دو لایه است که شامل درم و اپیدرم میباشد و در تمام طول بدم کشیدہ
    شده است که در زالوی طبی حدود یک سانتی متر قطر و طول آن ۱۲ سانتی متر متوسط میباشد
    زالو نسبت به نور صدا گرما و ارتعاش و لمس کردن حساس بوده و قادر به درک آنها میباشد
  • زالو از دسته ی نرم تنان است و بدن بند بندی دارد و شبیه کرم خاکی از ۳۶ بند تشکیل شده
    است.که مابین بند ها حلقه های ثانویه به تعداد ۱۰۵ حلقه میباشد
  • رنگ زالوی طبی نوار های سبز زیتونی تا سبز لجنی در پشت دیده میشود
  • زالو ها هرمافرودید بوده و در بند های ۹ تا ۱۱ اندام جنسی زالو قرار دارد

پرورش زالو ی طبی از طریق تولیدمثل انجام می‌شود. برای تکثیر و پرورش زالوی طبی به‌صورت بهداشتی و صحیح باید طبق دستورالعمل‌های سازمان‌های مربوطه عمل نمود. شرایط لازم برای تولید زالو شامل

  • دمای مناسب
  • داشتن تأسیسات و تجهیزات لازم
  • آب مناسب
  • و فضای ایزوله

می‌باشد. بعد از فراهم کردن این شرایط، زالوهای مولد از مراکز معتبر تولید زالوی مولد تهیه و وارد سیکل تولید می‌شوند تا در یک دوره 18 ماهه روند تکثیر زالوهای مولد و پرورش لاروهای تولیدی گذرانده شود و لاروها به زالویی با سایز طبی برای درمان برسند و در نهایت این زالوهای طبی به فروش می‌رسند. زالوها در صورت داشتن محیطی مشابه با زیستگاه خود و در امان بودن از هرگونه استرس، آلودگی و تغذیه مناسب می‌توانند بیشترین ضریب تکثیر را داشته باشند.

زالوهای تولید شده را می‌توان با توجه به اندازه به پرورش‌دهندگان زالوی طبی و یا خریداران زالوی طبی فروخت. برای مثال اکثر پرورش‌دهندگان زالوی طبی، زالوی سایز کبریتی را خریداری می‌کنند. باید توجه داشت که پرورش و تکثیر زالو دو مقوله جدا از هم می‌باشند که البته به‌صورت هم‌زمان نیز می‌توانند انجام شوند

زالوهای مولد خریداری شده پس از یک دوره 45 روزه تغذیه وارد فاز تخم‌گذاری می‌شوند که این فاز حدود 3 ماه به طول می‌انجامد. پس از فاز تخم‌گذاری، زالوها وارد فاز زمستان گذرانی می‌شوند و پس از آن نیز فاز تکثیر دوباره تکرار می‌شود. لاروهای تولید شده پس از 9-8 ماه به سایز مناسب جهت فروش به‌عنوان زالوی طبی می‌رسند. زالوهای مولد را می‌توان تا سه دوره نگه‌داری کرد و پس از آن باید دوباره زالوهای مولد جدید خریداری شوند. زالوهای مولد در دوره دوم تخم‌گذاری ضریب تکثیر بیشتری دارند.

انواع روش پرورش زالو

  1. استخر گلی،
  2. استخر سیمانی
  3. استخر برزنتی،
  4. مخزن آب،
  5. آکواریوم،
  6. بطری‌های شیشه‌ای
  7. گونی‌های پارچه‌ای
  8. آب‌گیرهای طبیعی.

پرورش زالو در استخر گلی

پرورش زالو
پرورش زالو

یک سوم عمق استخر شامل خاک رس یا خاک رس نباتی در حدود 20 تا 30 سانتی‌متر، یک سوم شامل آب در حدود 30 سانتی‌متر و یک سوم شامل فضای خالی می‌باشد.

 

پرورش زالو در استخر سیمانی

پرورش زالو
پرورش زالو

ارتفاع این استخر را در حدود 70 تا 80 سانتیمتر و از جنس سیمان و آجر می‌سازند. طول آن را نیز 200 سانتی‌متر و عرض آن را 120 سانتی‌متر در نظر می‌گیرند.

پرورش زالو در استخر برزنتی

استخرهای برزنتی همانند استخرهای بتنی هستند. مزیت‌‌های این نوع استخرها به شرح زیر است:

  •  عایق آب شدن با مواد مناسب
  •  با دوام و غیرقابل نفوذ
  •  ساخت استخر در زمان کمتر و به‌‌راحتی
  •  عدم نیاز به مصالح ساختمانی همچون سیمان
  •  کاهش هزینه‌های پرورش زالو
  •  بر هم زدن استخر و انتقال آن، سریع‌‌تر و هزینه و خسارات آن نیز کم‌‌تر است.

معایب استخر برزنتی:

  •  استخر برزنتی دارای زهکشی در کف نمی‌باشد.
  • تخلیه آب آن به‌‌صورت سرریز یا به‌‌صورت مکش می‌‌باشد.

پرورش زالو در مخزن آب (پلی تانک)

مخازن پلی تانک به دلیل ارزان بودن برای طرح‌‌های کوچک بسیار مناسب می‌باشند. همچنین امکان مدیریت بهتر را برای فرد ایجاد می‌‌کند. بهتر است برای استفاده از ظروف پلی تانک به نکات زیر دقت داشته باشید:

  1.  به‌‌طور میانگین در هر 10 (ده) لیتر آب حداکثر 50 (پنجاه) قطعه زالو نگه‌‌داری ‌‌شود.
  2.  هر مخزن دارای دو خروجی زهکش یکی در کف مخزن و دیگری در 30 تا 40 سانتیمتری مخزن باشد.
  3.  ورود آب از بالا ‌‌باشد.
  4. محیط داخل مخزن، خالی یا شبیه به استخرهای گلی و سیمانی و حاوی مواد و تجهیزاتی همچون گل طبیعی یا خاک رس، گیاهان آبزی، سکوی زالو، قطعات آجری و سفالی ‌‌باشد.

پرورش زالو  در آکواریوم

اغلب آکواریوم‌‌ها و ظروف کوچک برای نگهداری و نظارت زالوها استفاده می‌‌شوند. برخی از ویژگی‌‌ها و ملاحظات روش نگهداری در آکواریوم به شرح زیر می‌‌باشد:

  1.  ارتفاع 25 سانتی‌متر، طول 80 سانتیمتر و عرض50 سانتی‌متر.
  2. دو سوم آکواریوم از آب پر شود.
  3.  دارای روکش توری و تهویه مناسب می‌باشند.
  4.  استفاده از لامپ‌‌های کم‌‌نور با شدت نور متغیر.

نگهداری از زالوها در آکواریوم برای طرح‌‌های کوچک، هزینه بهای تمام شده را افزایش می‌‌دهد.

پرورش زالو در ظروف شیشه‌‌ای یا پلاستیکی

پرورش زالو
پرورش زالو

محاسن و معایب نگهداری زالوها در بطری‌های شیشه‌ای:

  1. مناسب برای مکان‌هایی با شرایط بد آب و هوایی
  2. تکثیر زالو خارج از فصل تولیدمثلی به‌صورت مصنوعی
  3.  نظارت راحت‌تر و کنترل بر زالوها
  4.  هزینه زیاد کارگر

پرورش زالو در گونی‌های پارچه‌ای

نگهداری زالوی طبی در گونی‌های پارچه‌ای مرطوب، به‌مراتب راحت‌ و کم‌هزینه‌تر از بقیه روش‌های پرورش می‌باشد. معمولاً از این روش برای انتقال زالوها در زمان خرید و فروش استفاده می‌شود. به‌این‌ترتیب که زالوها را در گونی پارچه‌ای حاوی گل یا پنبه که رطوبت را حفظ کند قرار می‌دهند و با تکه‌های یخ، متابولیسم زالو را برای مدت مشخصی کم می‌کنند. این روش سبب می‌شود تا زالوها در طول مسیر تلف نشوند.

اما نگهداری زالوها به این روش دارای مزیت‌ها و معایب زیر می‌باشد:

مزیت‌های  :

  1.  درجه‌بندی راحت‌تر
  2.  شبیه نقب یا کندوی
  3.  حمل و نقل سریع و راحت
  4. محفوظ بودن از دست شکارچیان
  5.  فرار غیرممکن

معایب  :

  1.  کثیف شدن گونی‌ها
  2.  تعویض و شستشوی مکرر
  3.  جمع شدن حشراتی همچون پشه‌ها
  4.  عدم مشاهده فعالیت زالوها

نکات مهم پرورش زالو

پرورش زالو
پرورش زالو

افرادی که زالو نگهداری می کنند باید تدابیر مناسبی برای تسهیل در روند پوسته اندازی اتحاذ کنند.
وقتی که آب ظروف زالو عوض می شود تمام پوسته های ریخته شده باید خارج شوند.

پوسته اندازی ناقص می تواند منجر به آسیب دیدگی جدی یا مرگ شود. بسیاری از مواقع بقایای پوسته
قدیمی باعث انقباظات شدید و عمیقی می شود که می تواند به اپیدرم زالو صدمه زده و راهی برای
باکتری ها باز کند تا از خلال حلقه سفت کوتیکول نفوذکنند. .

زالوهایی که از چنین آسیب هایی زنده می مانند اغلب اسکارهایی در محل آسیب خود دارند. . بنابراین اشیای زبر مثل سنگ های لبه تیزو گیاهان سخت می توانند در ظروف زالو قرار  داده شوند تا پوسته اندازی را تسهیل کنند. . گاهی اوقات می توان با کشیدن ملایم پوسته، زالویی را برای خارج شدن از پوسته قدیمی اش یاری نمود. و نیز می توان دسته هایی از موی اسب در ظروف زالو قرار داده تا پوسته اندازی را تسهیل کند.

رنگ دو گونه در ناحيه جانبی بدن به طور واضحی متفاوت است. هیرودومدیسیناليس نقاط سبز مایل به سیاه نامنظم دارد در حالی که هیرودو وربانا ناحیه شکمش به رنگ سبز زیتونی یکنواخت با دو نوار در طول لبه ها می باشد چون زالو می تواند شکل و قواره خود را تا حد جالب و دیدنی تغییر دهد ظروف نگهداری زالو همیشه باید به دقت بسته نگه داشته شده و سوراخ های هوای درب ظرف باید کوچک باشد.

زالوها می توانند از باریک ترین شکاف ها فرار کنند. . به منظور حفظ وافزایش اشتیاق و میل تغذیه، زالوها باید در جای سرد و تاریک نگه داشته شده و تا جای ممکن بدون مزاحمت رها شوند.

شرایط پرورش زالو

نکته مهم در پرورش زالو :  نگهداری آنها در شرایط مناسب، کلید درمان موفقیت آمیز می باشد. درک خاص و فهمیدن دقیق از شرایط مناسب هر گونه، جهت روش صحیح نگهداری و رفتار با زالو ضروری است. .

استخرهای کم عمق دارای مواد غذایی فراوان با عمق تقریبی 1.5-1 متر با بستری از خاک رس که در خارج از لبه فرسایش قرار گرفته اند محیط زیست های طبیعی ایده آل برای زالوها هستند. از آنجایی که زالوها یله هایشان را که حاوی ۳۰-۱۰ تخم می باشد  در خاک لبه ساحل تالاب با استخر میگذارند؛ لذا، ترکیب مواد معدنی، فلور گیاهی و جانوری کناره ساحل استخر نقش اساسی در تولید مثل زالو بازی می کند. . از آنجا که زالوها در هر ماه چند بار (هر۳-۱۰ روز) پوست اندازی می کنند آنها به گیاهان سخت برگ از قبيل كانادایی یا اجسام سخت دیگر (شاخه ها، صخره ها و……) در عمق استخر نیاز دارند تا به آنها کمک نمایند پوست بیاندازند.

چنانچه پوسته ریزی ناموفق باشد، حلقه های تیزی از کوتیکول قدیمی می تواند در اطراف بدن همچون کمربندی جمع شود که باعث خفه شدن یا زخم های تجدید کننده حیات جانور می شود. اگر از این فرایند مدت زیادی نگذشته باشد فرد پرورش دهنده می تواند دور انداختن پوسته قدیمی را با به کارگیری دست ها و یک ناخون خود به اتمام رساند.

پرورش زالو آب استخر

آب استخر باید PH کم تر از ۷ داشته و تا حد امکان فاقد املاح باشند. اگر میزان اکسیژن آب بیش از حدکم باشد زالوها می توانند اکسیژن کافی را از راه تنفس پوستی بدست آورند (در هوای آزاد، اکسیژن از راه دیواره بدن وارد میشود).

رفتار زالو

زالوی سیر نسبت به زالوی گرسنه رفتار بسیار متفاوتی دارد. مرحله اول عمل هضم می تواند تا ۳ ماه ادامه یابد، که در پایان آن علائم اولیه اشتها دوباره ظاهر می شود و تولید بزاق به حداکثر میزان خود می رسد. . هنگامی که زالو بطور کامل سیر شود، می تواند تا دوسال یا بیشتر بدون غذای دیگری زنده بماند.

بسته به سن زالو، کامل شدن هضم می تواند ۳ تا ۱۸ ماه و تخلیه کامل معده ۶ تا ۲۱ ماه طول بکشد.
سبک زندگی آرام، این دوره های طولانی سیری را ممکن می سازد. . هنگام غذا دادن به زالو باید توجه داشت دمای ایده آل خون ۶۰-۳۵ درجه سانتیگراد مطابق با دمای بدن پستانداران باشد. به هنگام پر بودن شکم وزن زالو به ۱۰ برابر وزن اولیه ان می رسد یعنی ۳۰ گرم است.

موقعی که زالو سیر شود رفتارش را بطور کامل تغییر می دهد. در آن موقع از مکان های گرم اجتناب می کند، دیگر به حرکات آب و محرک های شیمیایی از قبیل خون و عرق واکنش نشان نمی دهد و جاهای تاریک درعمق آب را جستجو می کند. . زالوها دمای حداقل ۲۸ سانتیگراد را برای تولید مثل نیاز دارند.

تقسیمات اصلی بدن زالو

زالو ۳ بخش

  • پیش روده
  • معده
  • و روده ی عقبی

دارد: پیش روده ۲۰% از طول زالو را شکل میدهد و در آن منطقه میتوان بادکش جلو و دهان حلق و مری زالو را مشاهده کرد معده زالو با ۱۰ جفت کیسه ی کور ۵۰% از طول این جانور را به خود اختصاص میدهد که بیشترین حجم خون خورده شده در آنجا ذخیره میشود روده عقبی که ۳۰% از طول باقی مانده زالو را شکل میدهد که بادکش عقب و مخرج زالو در این منطقه قرار دارد

زالو ریه ندارد و تنفس از طریق دیواره های بدن انجام میشود به طوری که هموگلوبین در خون به صورت محلول است وظیفه انتقال اکسیژن را از طریق یک شبکه مویرگی به تمام بخش های بدن را دارد زالو فاقد اسکلت است بدن زالو بند بند است و شامل ۳۶ بند میباشد که قابلیت حرکت زالو را زیاد میکند.هشتمین بند از بدن زالو اندام جنسی او میباشد که در هنگام جفت گیری از آن استفاده میکند

دهان زالو

دهان زالو به یک اتاق جراحی بسیار مجهز شبيه است. فضای بادکش جلو با یک پرده از فک مجزا شده و در موقع نیاز با انقباض و انبساط فک به جلو آمده و کار خود را روی طعمه شروع میکند.  گیرنده های لمسی-شیمیایی و حرارتی روی لب بالای بادکش جلو قرار دارد. . فک زالو از ۳ آرواره با زاویه ی ۱۲۰ درجه نسبت به هم تشکیل شده در روی آنها دندان های اره ماننده وجود دارد که تعداد آنها به ۱۰۰ میرسد
گزش و مکش  از بادکش جلو ماده ی چسبنده ای به نام موکوس ترشح میشود. به هنگام تغذیه ابتدا بادکش جلو به طعمه میچسبد و پس از اطمینان از حضور غدا (خون) در زیر پوست با پمپ کردن محل اتصال انجا را تمیز میکند. سپس غشای بین بادکش و فک کنار رفته و فک خود را به پوست میرساند با حرک نیم دایره اره مانند  به طور نا محسوسی پوست میزبان را پاره میکند سپس مقداری ماده بی حس کننده به زخم تزریق میکند. همزمان با شروع مکش و تغذیه از خون میزبان مواد دارویی موجود در بزاق که زالو از بین غددی که در میان دندان های او وجود دارد به زخم تزریق میکند. عمل تزریق مواد شیمیایی دارویی از جمله هیرودین هم به مقدار زیاد همزمان با مکش خون از جمله پیچیده گی های این جانور است که هیچ ابزار پزشکی دقیقی قادر به انجام این کار به طور همزمان نیست

پوست زالو 

اپیدرم زالو عموما ترشحی است و لایه ای به نام کوتیکول سطح خارجی زالو را پوشانده است. . این لایه که خود با لایه ی ترشحی دیگری به نام موکوس پوشیده شده تقریبا هر هفته یک بار در فراینده پوست اندازی این لایه کوتیکولی به همراه یک لایه ی موکوسی را از خود جدا کرده که به صورت یک لايه سفید رنگ ژله ای است را از خود دور میکند. . این فراینده باعث حذف مداوم باکتری ها میشود که معمولا روی سطح بدن زالو تجمع میکنند و این جانور ذاتا میتواند بهداشت بدن خود را حفظ نماید.  در سراسر پوست زالو ياخته های سلولی نامنظمی وجود دارد که نوعی ماده موکوپلی ساکاریدی را تولید میکند که نام آن موکوس است وجود این ماده برای زالو ضروری است

مزیت های موکوس برای زالو

  1.  جانور را از حملات میکروبی حفاظت میکند
  2. بدن زالو را از کم آبی و خشک شدن نجات میدهد
  3. عملکرد تنفس و تبادل مواد را تسهیل مینماید
  4. به دفع مواد زاید کمک میکند
  5. ترکیبات موکوس زالو ها به دلیل منحصر به فرد بودنشان امکان تشخیص گونه ها را فراهم میکند
  6. تولید زیاد موکوس توسط زالو علامت مهمی است که میتوان متوجه تغییرات ناگهانی محیط زندگی زالو از جمله عدم تعادل نور ، دما،PH آمونیاک
  7. موکوس اضافه تولید شده به صورت کف روی سطح آب و یا روی سطح بدن جانور نمایان میشود

دیواره بدن زالو

به عنوان حد فاصل بین زالو و جهان خارج ، دارای خصوصیات زيراست :

  1. – خاصیت الاستیکی
  2. عمل تنفس جانو
  3. – سدی در مقابل عفونتها و مواد مضر
  4.  تبادل مواد شیمیایی و گازها
  5. ممانعت کننده از بی آب شدن زالو ( با ترشحات مایع لزج از پوست )